Cuprins
Toți ne dorim să păstrăm cât mai mult strălucirea materialelor din care sunt confecționate gențile noastre sau încălțămintea. Așa cum hainele au condiții speciale de îngrijire a țesăturilor, așa au și gențile și încălțămintea. Pe lângă tradiționalele “leacuri de la bunica” s-au inventat soluții speciale și perii de curățat cu păr natural.
În primul rând ar trebui să ne informăm atunci când cumpărăm ceva. Dacă o facem online, trebuie să citim instrucțiunile din rubrica Despre produs; dacă le cumpărăm din magazin, putem cere această informație vânzătoarei sau sa căutăm site-ul producătorului respectiv. Pe site-ul answear.ro găsiți o multitudine de produse vestimentare, încălțăminte, dar și produse pentru îngrijirea încălțămintei voastre.
Dacă înainte țineam gențile de sezon agățate în cuier sau depozitate neglijent, mai nou acestea vin cu o husă specială în care sunt depozitate după folosire. Această husă le protejează de razele directe ale soarelui, de umezeală și te ajută să le ordonezi într-o parte a dressingului tău. În plus îi permite genții “să respire”. Pentru materialul din care sunt confecționate, atât cel din piele cât și cel din poliester, trebuie să folosim diferite tipuri de lavete. Îmi plac cel mai mult gențile din piele naturală Answear Lab atât pentru aspectul lor cât și pentru durata lor de viață, așa că acestea au un loc special în dressingul meu.
Atenție! De fiecare dată când folosești o substanță de curățat, săpun lichid de bebeluși sau alte soluții de curățare, încearcă o mică suprafață a genții care nu se vede. La fel ca și pielea umană, pielea naturală reacționează diferit la unele substanțe.
Secrete pentru îngrijirea genților și a încălțămintei
Geantă de damă de piele
Nu trebuie să agresăm materialul dacă nu are nevoie de curățare minuțioasă, așa că o lavetă moale, din bumbac, face minuni în redarea aspectului lucios al unei genți. O putem curăța de praf și cu o perie moale, cu peri naturali.
În cazul în care observi că s-a murdărit la exterior, într-un castronel cu apă torni puțin săpun lichid pentru bebeluși, care nu conține substanțe agresive, alcool sau parfum, și șterge cu o cârpă moale aceste locuri. Dacă petele sunt uleioase, poți șterge cu puțin alcool dizolvat în apă sau cu o gumă de șters specială.
Pentru întreținerea lor poți folosi uleiuri speciale pentru păstrarea aspectului lucios pe care le găsești în magazinele specializate, și în niciun caz cremă de față sau mai știu ce loțiune hidratantă de față 😊.
Geantă de damă de piele întoarsă
Poate fi curățată de praf, la fel ca și surata ei din piele naturală, cu o perie moale cu păr natural. Se poate folosi și un burete uscat în lipsa unei perii speciale. În cazul în care s-a pătat de ceva, într-un castron pune o linguriță de bicarbonat la un pahar de lapte. Șterge cu blândețe pe sensul și lungimea striațiilor naturale ale pielii. Dacă nu ai reușit să scoți pata, apelează la o spălătorie profesionistă care îți poate oferi acest serviciu.
Geantă de damă lăcuită
Acest tip de geantă se întreține foarte ușor și nu se pătează. Se curăță de praf cu o cârpă moale din bumbac. Astfel strălucirea revine instant și nici nu agresăm materialul din care este confecționată. Ai grijă însă la zgârieturi, pix (pe care îl poți scoate cu o guma de șters sau cu o soluție preparată din apă și săpun lichid de bebeluși).
Nu uita nici de interiorul genților care trebuie curățat și el. Nu păstra obiecte sau diverse sticluțe cu lichid, care ar putea păta atât interiorul cât și materialul exterior. Interiorul curățat de praf se poate șterge cu o soluție de apă și săpun lichid de copii. De asemenea, nu uita de barete care trebuie și ele curățate, pentru că acolo se pot adăposti atât praful cât și bacteriile.
Verifică întotdeauna eticheta produsului pentru a vedea din ce material este confecționat și îngrijește-l conform instrucțiunilor. Nu uita că gențile sunt accesoriul cel mai purtat, și de aceea trebuie să le îngrijim, să ne bucurăm cât mai mult de ele.
Dacă gențile necesită îngrijire specială, așa se întâmplă și cu pantofii pe care îi încălțăm zilnic sau sezonier.
În cazul adidașilor din material textil sau sintetic, care nu au pete dificile și se dorește doar împrospătarea lor, se pot spăla în siguranță în mașina de spălat rufe, la programul de încălțăminte sport sau la cel mai scurt program cu o temperatură scăzută, sau chiar apă rece. Ar fi indicat să-i poți băga individual în săculeți speciali pentru spălarea la mașină. Ai grijă și cât detergent folosești, deoarece nu-ți dorești o încălțăminte lipicioasă la final😊. În cazul în care aceștia sunt pătați, folosește un kit de îngrijire specială a petelor.
Dacă la adidași este relativ ușor, la încălțămintea din piele trebuie să avem mai multă grijă și să folosim perii moi și lavete din bumbac.
Încălțăminte din piele naturală
Orice producător recomandă ca încălțămintea de damă și nu numai, să fie periată pentru a scăpa atât de praful depozitat cât și de impuritățile superficiale. Aveți grijă la mișcări, să nu fie foarte dure pentru că riscăm deteriorarea materialului de piele.
Folosește o lavetă din bumbac puțin umezită pentru ștergerea micilor impurități rămase după periere. După ce s-au uscat, aplică o cremă specială de încălțăminte, care să protejeze materialul și să-i dea strălucire. Depozitează-i la sfârșitul sezonului în cutia lor specială și bagă-i într-un săculeț de pânză pentru a fi feriți de umezeală și pielea să poată “respira”.
Încălțăminte din piele întoarsă
Pentru că pielea întoarsă nu este prietenă cu umiditatea, este bine să uscați încălțămintea înainte de a o curăța. Folosiți periile cu păr moale pentru îndepărtarea murdăriei ascunse în fibrele pielii. De asemenea, există și un tip de burete special-tip radieră care pe lângă eliminarea petelor, ajută și la eliminarea dungilor inestetice de pe încălțăminte.
Ca și în cazul încălțămintei din piele naturală, aveți grijă la mișcările pe care le faceți pentru a nu distruge materialul. Nu uscați cu feonul încălțămintea de piele întoarsă, ci așteptați până se usucă natural. O cantitate excesivă de căldură duce la înăsprirea materialului și la pierderea elasticității pielii.
Curățați pantofii întâi cu peria și buretele special, și la final folosiți soluțiile speciale pentru tipul de material inscripționat pe cutie sau pe eticheta interioară.
Avem grijă de pantofi, dar cum curățăm tălpicii? Acest lucru nu este atât de complicat și putem folosi apa și săpunul. Pentru a scăpa de bacteriile care se pot dezvolta în interior din cauza transpirației, poți folosi alcool.
Șireturile încălțămintei se pot fie băga la mașina de spălat dacă sunt din material sintetic, fie se spală de mână cu apă caldă și săpun dacă sunt din bumbac. Astfel nu riști ca acestea să se micșoreze pentru că ai folosit temperatura greșită.
Pentru a scăpa de mirosul urât din interiorul încălțămintei, folosește sprayurile speciale pentru ele sau niște pastile speciale.
Pentru a citi o carte bună, nu ai nevoie decât de o pereche de papuci călduroși de casă, o cană de ceai parfumat și deja ai intrat în starea corespunzătoare 😊.
Păstrează-ți întotdeauna încălțămintea curată și nu uita că pantofii în care ești încălțat sunt cartea ta de vizită.
Acest articol a apărut prima dată pe dusacucartea.ro.
Sursa foto: answear.ro.